En digital tvilling är en virtuell modell som ger realtidsdata om ett fysiskt objekt eller en process. Den kan också fungera som en prototyp av en produkt innan någon fysisk version byggs.
Många av de system som företag använder för att hantera och övervaka produktionsutrustning bidrar till en digital tvilling. Dessa system inkluderar ERP- och PLM-programvara.
Simulering i realtid
Digitala tvillingar erbjuder avancerade funktioner jämfört med simuleringsteknik. Detta inkluderar möjligheten att spåra, övervaka och optimera affärsprocesser på global nivå. En DT kan t.ex. övervaka prestandan hos en monteringslinje eller lagerverksamhet och vidta korrigerande åtgärder – som att omdirigera containrar eller ändra processteg – i realtid.
Kostnaderna för sensorer har minskat, vilket gör det möjligt att samla in en mängd data som kan matas in i digitala tvillingar. Dessa data kan användas för att testa vad-om-scenarier och förutsäga resultat mer exakt.
Den här kapaciteten hjälper företagen att fatta snabbare beslut, förbättra produktiviteten och minska stilleståndstiden. I takt med att branschen övergår till produkter-plus-tjänster och as-a-service-modeller kommer värdet av en DT att öka. Därför måste finansfunktionen förstå vilken inverkan dessa tekniker kan ha på intäkterna och kostnaderna. De måste utveckla strategier för att mäta och hantera eventuella risker som är förknippade med dessa nya erbjudanden.
Prediktivt underhåll
Förutom att hjälpa företag att undvika dyra reparationsräkningar, arbetskostnader och stilleståndstid gör digitala tvillingar det också enkelt att förutse när en maskin kommer att gå sönder. Detta beror på att fjärrstyrda kopior av utrustningen övervakar sina fysiska motsvarigheter kontinuerligt via sensorer och samlar in ett brett spektrum av data, som sedan analyseras för att upptäcka eventuella tecken på problem.
När ett problem upptäcks skickas en varning till den mänskliga operatören som då kan vidta åtgärder. Detta bidrar till att förbättra riskbedömningen, minska stilleståndstiden och underhållskostnaderna samt öka produktkvaliteten.
Dessutom kan digitala tvillingar länkas samman för att skapa en helhetsbild av systemet. Detta är särskilt användbart för tillverkning och teknisk effektivitet, till exempel för att testa utmattning eller korrosionsbeständighet i en tävlingsbil eller övervaka prestanda för kraftgenereringsutrustning. Det kan också bidra till att minska riskerna vid lansering av nya produkter eller hitta sätt att förbättra hälso- och sjukvården. Tekniken kan till exempel användas för att modellera arbetsflöden och bemanning på sjukhus för att hitta rutiner som förbättrar patientresultaten och sänker kostnaderna.
Färre defekter
Digitala tvillingar är datorprogram som använder verkliga data för att skapa simuleringar av produkter och processer. De integrerar ofta sakernas internet, artificiell intelligens och programvaruanalys för att förbättra resultatet.
Dessa kopior av fysiska produktexperter och tillgångar kan också fungera som kommunikationskanaler mellan olika team. En tillverkare kan till exempel övervaka den digitala tvillingen av byggnadens HVAC-system och hissar för att snabbt upptäcka potentiella problem. Detta gör det möjligt för mänskliga operatörer att vidta korrigerande åtgärder innan problemen eskalerar.
Innan ett företag kan dra nytta av fördelarna med digital tvillingteknik måste det dock vara villigt att göra en betydande investering i hård- och mjukvara. Dessutom måste man avsätta de resurser som krävs, inklusive utbildning och personal, för att säkerställa att programmet för digitala tvillingar blir framgångsrikt. Detta kan kräva att man samarbetar med ett tjänsteföretag med relevant expertis och erfarenhet för att stödja ett företags omvandling. Men vinsterna kan bli enorma. Till exempel kan en digital tvilling av en tillverkningsanläggning hjälpa företag att minska produktionstiderna och förbättra kvaliteten.
Förbättrat samarbete
Digitala tvillingar kan användas för att ansluta till befintliga affärssystem, till exempel CMMS eller Enterprise Asset Management (EAM). Dessa virtuella representationer av produkter och processer utgör ett gränssnitt mellan den fysiska världens produktexperter och datavetare. De data som samlas in av en digital tvilling kan matas in i ett internt journalsystem, som sedan kan användas för supportärenden och rekommenderade underhållsåtgärder.
En mer avancerad typ av digital tvilling, systemtvilling, ger en fullständigare bild på högre nivå av hur en process fungerar. Den har den extra fördelen att den kan analysera data och rekommendera lösningar.
En digital tvilling för produktion kan validera hur väl en tillverkningsprocess kommer att fungera under verkliga förhållanden. Detta bidrar till att förkorta tiden till marknaden och förbättrar kvaliteten på slutprodukterna. Dessutom kan det minska behovet av flera prototyper och därmed sänka risken.